Máloco v parních letních dnech nabídne takové osvěžení jako kombinace okurky a citrónu v podobě chutné okurkové limonády. Řada receptů ale zapomíná na důležitý faktor a tím je jednoduchost. Okurková limonáda se tak připravuje z různých sirupů, z okurek vytahují semínka a celkově dělají zbytečně kroků, na které člověk během letních třicítek prostě a jednoduše nemá chuť. Na tuhle limonádu vám stačí pár základních ingrediencí a do deseti minut jste hotový s množstvím, které vám na nějaký čas v pohodě vystačí. A to nejdůležitější? Proti kupovaným variantám nestojí skoro nic, chutná mnohem líp, a ještě přesně víte, co pijete.
Otázka chuti je individuální a je proto nejistější si připravit více koncentrovanou verzi, kterou jednoduše naředíte vodou či ledem. Pokud ale recept opakujete již po několikáté, nebojte se ho rovnou přizpůsobit dle svých preferencí.
Ingredience na okurkovou limonádu
Na výrobu okurkové limonády vám stačí 4 základní ingredience:
- Okurka: Vystačíte si s jakoukoliv z obchodu, včetně nejklasičtější hadovky. Pokud můžete, šáhněte po okurce v BIO kvalitě, kde si nemusíte lámat hlavu s loupáním slupky. Ta přitom obsahuje nejvíc prospěšných látek.
- Citróny: Správná limonáda se neobejde bez kyselosti a nic lepšího než citrón nevymyslíte.
- Med: Kyselost je třeba vyvážit něčím sladkým, kde výběr záleží na vás. Med jednoduše rozpustíte a zároveň z něj máte zdravější pocit než z obyčejného cukru. Pokud sáhnete po cukru, připravte si z něj nejdříve základní cukrový sirup za pomoci horké vody.
- Voda: Vodu využijete hned natřikrát – teplejší k rozpuštění vody, studenou k naředění limonády a ledovou ve formě ledu k maximálnímu osvěžení.
Jak připravit okurkovou limonádu?
Postup je jednoduchý a stačí vám jen několik málo kroků:
- Rozpusťte med v teplé vodě (stačí z kohoutku)
- Dejte okurku do mixéru spolu s trochou studené vody a důkladně rozmixujte.
- Sceďte rozmixovanou okurku a zbavte ji dužiny
- Smíchejte okurkovou šťávu se šťávou z citronu, rozpuštěným medem a s vodou. Přidejte led, ozdobte plátkem citronu nebo okurky a máte hotovo!
Tipy pro přípravu okurkové limonády
- Přidejte bylinky. Ještě větší svěžesti dosáhnete s trochou máty, kterou můžete přidat do finálního nápoje, nebo jednoduše pomixovat spolu s okurkou.
- Zkuste okurkovou limonádu s alkoholem. Pokud chcete okurkovou limonádu okořenit trochou alkoholu a připravit si zajímavou alternativu k mojitu, jste na správné adrese. Do 160ml finálního nápoje přidejte 40ml ginu nebo vodky.
- Připravte si okurkovou limonádu dopředu. Pokud čekáte návštěvu, vydrží uvazřená okurková limonáda v lednici 3 dny a zároveň ji můžete podávat studenou, rovnou z lednice.
Recept na Okurkovou Limonádu
Vybavení
- 1 mixér
- 1 sítko
Ingredience
- 60 g medu
- 3 ks citrónů ~120 ml citrónové šťávy
- 1 ks okurky
- 750 ml vody
Postup
- Rozmíchejte med se 100ml teplé vody.
- Oloupejte a rozkrájejte okurku, tak aby šla dát do mixéru. Část okurky můžete nakrájet na kolečka a využít k finálnímu nazdobení.
- Dejte do mixéru okurku spolu s rozpuštěným medem a vymačkanou citrónovou šťávou. Vše rozmixujte najemno.
- Přeceďte vzniklou směs přes sítko, tak abyste se zbavili dužiny z okurky.
- Přidejte dle chuti zbývající vodu, led a dozdobte kousky citrónu, okurky a brčkem.
1 komentář
Paráda!